• Tylko online

Olej z ostropestu, 250 ml

Numer katalogowy: IC_70043
29,00 zł
Brutto
Ilość

  • Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
  • Dostawa: DPD przedpłata Poczta Kurier 48 - przedpłata
  • Płatności: ps_wirepayment codwfeeplus tpay ps_cashondelivery
  • Wysyłamy towar do 24h
Polub na Facebook
 

Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Olej z ostropestu olej z ostropestu

 

Naturalny olej zimnotłoczony

Olej z ostropestu Skarby Polesia jest wykonany z nasion ostropestu metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie najcenniejszych witamin i minerałów oraz naturalnego smaku oleju.

  • Olej posiada niezbędne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy omega-3 i kwas linolowy omega-6)1,
  • Zawiera cenne substancje, takie jak sylimaryna i fitosterole 2,3
  • Olej z ostropestu wspomaga oczyścić wątrobę oraz blokuje produkcję wolnych rodników 4,5,  
  • Olej korzystnie wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi 4,5.

Sprawdzi się jako dodatek do posiłków – podkreśli smak sałatek, dressingów, majonezów, past, surówek i pieczywa.

Olej z ostropestu nie nadaje się do smażenia.

Najlepiej spożywać na zimno. 
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C. Chronić przed słońcem.
Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Składniki: 100% olej z ostropestu


Pojemność: 250 ml

 

Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

 


1 Ewa Kurowska, Olej z ostropestu plamistego - właściwości i zastosowanie, Poznaj się na tłuszczach, poznajsienatluszczach.pl/2019/08/16/

2 Małgorzata Solecka, Fitosterole – właściwości i wpływ na organizm, Sty 12, 2019 | Baza wiedzy, Żywieniowy onkoalfabet, www.zwrotnikraka.pl

3 Bijak M. Silybin, a Major Bioactive Component of Milk Thistle, (Silybum marianum L. Gaernt.)-Chemistry, Bioavailability, and Metabolism. Molecules. 2017 Nov 10;22(11):1942. doi: 10.3390/molecules22111942. PMID: 29125572; PMCID: PMC6150307.

4 Sadowska, Owoce ostropestu plamistego jako prozdrowotny dodatek do pieczywa, W: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47) Supl., 290 – 296

5 Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future, Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1423-32. doi: 10.1002/ptr.3207. PMID: 20564545.


olej z ostropestu

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć