• Nowy

Olej z czarnuszki, 250 ml

Numer katalogowy: IC_13205
49,00 zł
Brutto
Ilość

  • Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
  • Dostawa: DPD przedpłata Poczta Kurier 48 - przedpłata
  • Płatności: ps_wirepayment codwfeeplus tpay ps_cashondelivery
  • Wysyłamy towar do 24h
Polub na Facebook
 

Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Olej z czarnuszki 

olej z czarnuszki

Naturalny olej zimnotłoczony

Olej z czarnuszki Skarby Polesia jest wykonany z nasion czarnuszki metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie witamin i minerałów oraz naturalnego smaku oleju.

  • Olej wspomaga zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki i korzystnie wpływa na układ odpornościowy1,
  • Wspiera w łagodzeniu przebiegu alergii1,
  • Olej z czarnuszki, dzięki zawartym w nim tymochinon ma działanie przeciwbakteryjne2,
  • Wspiera walkę z cukrzycą3,
  • Olej wpływa korzystnie na układ trawienny4.

 

Sprawdzi się jako dodatek do posiłków – wzmacnia smak sałatek, zimnych przekąsek, do jogurtu, koktajlu owocowego lub zupy kremu.

Olej z czarnuszki nie nadaje się do smażenia.

Najlepiej spożywać na zimno. Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C.

Chronić przed słońcem. Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

 

Składniki: 100% olej z czarnuszki

Pojemność: 250 ml

 

Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

 


1„Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej”, Roksana Jurczak, Julita Reguła, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):95-102.

2„Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”, Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Nikola Zmarzły, Postępy Nauk Medycznych, 2018; XXXI(1A): 61-64

3Mańkowska D., Bylka W., „Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna”, "Herba Polonica" 2009, nr 1

4Gerard Debuigne, Francois Couplan, Wielki Zielnik Roślin Leczniczych, Larousse, 2017, 43


olej z czarnuszki

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć